Vyberáme čističku odpadového potrubia.
 
Silnejšie, slabšie, malé, veľké, ručné či s motorom .... Je toľko možností, ale ako si správne vybrať?  S tým sa Vám pokúsime trošku pomôcť.



Asi každý už zažil, keď voda neodteká ako má, potrubie je asi niekde upchaté. Čistiť potrubie môžeme buď chémiou, ale v tejto dobe by sme mali byť trošku uvedomelí a nezaťažovať zbytočne životné prostredie, alebo môžeme na čistenie použiť čističku odpadových potrubí.  A tá môže byť vodná, alebo mechanická.



Vodné krtkovanie má výhodu v tom, že tlak vody vyplaví nečistoty a je menšie riziko mechanického poškodenia potrubia. Na druhej strane čistiaci efekt hlavne pri vodnom a  močovom kameni, alebo inom pevnom upchatí nemusí byť dostatočný. V tomto je predsa len efektívnejšie mechanické narušenie upchatia, môžeme si vybrať z rôznych typov nadstavcov podľa druhu prekážky, ktorú musíme odstrániť.
 
Pri vodnom krtkovaní je najdôležitejší parameter tlak a prietok vody a tomu musí zodpovedať aj tlakový čistič ktorý použijeme. Čím vyšší tlak a prietok, tým lepšie čistenie. Čiže pri vodnom krtkovaní sa musíme zamerať hlavne na výber vysokotlakového čističa a následne vybrať pracovné trysky. Trysky sú konštruované tak, aby ich prúd vody vťahoval hlbšie do potrubia. Výberu samotného vysokotlakového čističa sa venujeme ale v inej kapitole.

 
Mechanické čistenie sa robí pomocou špirál s nadstavcom. Jednotlivé špirály sa dajú spájať, čím dosiahneme požadovanú pracovnú dĺžku. Nadstavce meníme podľa potreby a druhu upchatia. Pre výber správneho stroja si musíme ujasniť, ako často stroj budeme potrebovať a aké priemery potrubí budeme čistiť. Špirály s priemerom 6, 8 a 10 mm sú určené pre čistenie potrubí s priemerom do 50 mm, sú tenšie, ohybnejšie a zvládnu aj potrubie s kolenami. Špirály s priemerom 16 mm sú určene do potrubí s priemerom 100 mm. Špirály s priemerom 22 mm do potrubí s priemerom 150mm. A 32 mm špirály sú pre potrubia s priemerom až do 200 mm.

Stroje pracujú s jedným alebo viacerými typmi špirál. Viac typov znamená väčšiu univerzálnosť stroja a tým viac možností pri práci, čo využijú najmä profesionálne firmy. Tak isto výkon motora je dôležitý hlavne ak vaše zákazky sú čistenie väčší priemerov a dlhších potrubných systémov.



Samotné čistenie vykonáva vrták na konci špirály. Na bežné znečistenie použijeme priamy, alebo súdkový vrták, na vytiahnutie textílie vratný vrták. Pri tvrdšom materiály ktorý nám upchal potrubie už použijeme listový alebo lopatkový vrták, pri vodnom a močovom kameni vŕtaciu hlavu osadenú segmentami s tvrdokovu. Na konáriky, korene a podobný materiál je určená rezacia hlava alebo dvojitý drvič nánosov. Reťazové vrtáky majú intenzívny čistiaci účinok, sú vhodné pre betónové a liatinové trubky a majú lepšiu priechodnosť oblúkmi.

 
A záver?
Pokiaľ som amatér, domáci majster, a občas sa mne, alebo tej peknej susedke upchá sifón, tak určite si nemusím kupovať ten najväčší a najsilnejší stroj, ale postačí mi buď ručný Rospic 8 Rothenberger, alebo Rospi 10 Rothenberger, prípadne Rospimatic CL, ktorý sa predáva buď samostatne, alebo s Aku vŕtačkou, či elektrickou vŕtačkou.

Ak už ale pracujem vo veľkej firme ako údržbár, prípadne ma čistenie potrubí živí, tak rozhodne siahnem po Rothenberger R550, R600, R650, R750 alebo RODRUM L. Toto sú stroje určené na každodenné používanie a podľa náročnosti prác, priemeru potrubí si môžeme vybrať vhodný stroj.

Napríklad najsilnejší z nich stroj Rothenberger R750 dokáže pracovať s 22 mm a 32 mm špirálou a pri použití s upínacími kliešťami aj s 16 mm špirálou. 32 mm špirály sú už jednak do rúr s väčším priemerom, ale zároveň ich robustnosť zaručuje aj najväčšiu pracovnú dĺžku, čo je pri štandardných špirálach až 80 m, pri použití hrubších S-špirál s jadrom je to ešte viac. Špecifický je napríklad stroj Rothenberger RODRUM S, s automatickým posunom špirály a s bubnom, v ktorom je špirála uložená. Toto je stroj určený profesionálom, ktorý denné čistia potrubia, šetrí im čas a energiu.
 
V každom prípade, pokiaľ máte pochybnosti, príďte ku nám a radi Vám s výberom pomôžeme. Stroje si môžete u nás pozrieť, porovnať a určite je dobré si ho pred kúpou priamo vyskúšať v teréne, čo je možné vďaka našej požičovni. Požičovňu viete využiť aj v prípade poruchy Vášho stroja. Viac o nás a našej ponuke nájdete na www.ibrein.sk.

 
 Ak máte záujem o naše služby alebo si neviete rady pri čistení, tak nás neváhajte kontaktovať.