ČISTÉ SOLÁRNE PANELY

Aké výhody vám môžu priniesť, prečo by ste dôležitosť ich čistoty nemali zanedbávať a ako solárne panely možno pred nečistotami chrániť? Firma IB REIN ponúka špecifické portfolio profesionálnych čistiacich služieb, ktoré sú mierené pre komunálnu sféru a priemysel. V našich radoch nájdete zaujímavé doplnkové čistiace služby



Význam čistých solárnych panelov
Fotovoltaické a solárne panely si vyžadujú primeranú starostlivosť, nakoľko v opačnom prípade môže ich účinnosť poklesnúť aj o 14 percent. Tento efekt má na svedomí špina postupom času usadzovaná na paneloch, či už hovoríme o piesku, čiastočkách prachu, sadziach alebo iných nečistotách. Sneženie či padajúce dažďové kvapky na nich tiež zanechávajú stopy, ktoré skôr či neskôr začnú vplývať na výkonnosť vášho solárneho systému. Pokiaľ panely nedosahujú svoj plný potenciál, v domácnostiach môže časom dochádzať k stratám v oblasti tepelnej energie, ktorú zariadenia vytvárajú.


 
Je pravdou, že oproti klasickým oknám sa na mnohých paneloch usadzuje menej špiny, ktorá je zároveň vďaka ich sklonu skôr odplavená dažďom. To znamená, že v čím vodorovnejšej polohe sú vaše panely uložené, tým väčšie množstvo nečistôt sa na nich bude zachytávať a tým pádom vám ich čistenie prinesie skutočne efektívne výsledky. Platí, že súčasné panely sú bežne usadzované so sklonom v rozpätí od 30 do 45 stupňov, stále sa však stretávame aj s ich alternatívou tenkej fólie vodorovne umiestnenej na plochej streche.

Ako to možno docieliť a na čo treba myslieť
Solárne panely sa dajú čistiť viacerými spôsobmi, spomedzi ktorých sa používatelia väčšinou spoliehajú na tlakovú vodu alebo klasické mechanické čistenie. Prvá možnosť je ideálna v čase suchých dní a dá sa pri nej použiť čistiaca technika s tryskami špeciálne vyvinutá pre tento účel. K dispozícii máte taktiež automatickú čistiacu technológiu pre fotovoltaické panely či sa už nachádzajú na streche alebo blízko od zeme.
 
Je vhodné myslieť v neposlednom rade aj na ochranu solárnych panelov pred koróziou pôsobiacej v dôsledku kyslých dažďov. Potrebnú obranu pred objavom trhlín podnietených koróziou panelom poskytne napríklad úprava ich vonkajšej plochy, antireflexná vrstva alebo povrch podrobený hydrofobizácii.

 
Ak máte záujem o naše služby alebo si neviete rady pri čistení, tak nás neváhajte kontaktovať.