PREČO BY STE NEMALI PODCENIŤ ČISTENIE SOLÁRNYCH PANELOV

Aby bolo zaručené bezproblémové fungovanie vášho solárneho systému, jeho panely si vyžadajú primeranú starostlivosť. Z čoho pozostáva a čo vám pri nej môže byť nápomocné? Firma IB REIN ponúka profesionálne čistiace práce, medzi ktoré patrí aj čistenie solárnych systémov a solárnych panelov. V našom portfóliu nájdete aj iné profesionálne čistiace práce. Zamriavame sa na priemysel a komunálnu sféru



Čo je hrozbou pre solárne panely?
Je pravdou, že dnešné solárne a fotovoltaické panely si pre svoje fungovanie nevyžadujú značnú údržbu, ich pravidelné čistenie je však zárukou maximálnej výkonnosti systému, vďaka ktorej vo vašej domácnosti nebude dochádzať k tepelným stratám. Pokiaľ vonkajší povrch panelov pokrývajú nečistoty, ich účinnosť klesá a nemôžete sa spoliehať len na dážď, že z nich všetku špinu zmyje. Pre čo najlepší výsledok je naopak potrebné siahnuť po čistiacej technike respektíve špecializovaných čistiacich prostriedkoch.
 
Neprekvapuje, že na paneloch situovaných pod výraznejším uhlom sa udržuje menšie množstvo nečistôt než v prípade panelov s minimálnym sklonom, ktoré pôsobenie dažďových kvapiek a vetra čistí menej. Panely sa však zanášajú aj prachom pod vplyvom priemyselnej činnosti alebo intenzívnej dopravy v blízkom okolí. Je dôležité podotknúť, že po inštalácii panelov trvá približne rok, kým sa nich usadí väčšie množstvo špiny, ktoré postupom času obmedzuje prísun slnečného žiarenia do systému. Ak sa však starostlivosti o panely budete vyhýbať dlhšiu dobu, hrozí vám poškodenie ich povrchu.


 
Frekvencia a spôsob čistenia solárnych panelov
Pri zanedbanej starostlivosti efektivita panelov klesne za tri roky približne o 13 % a v priebehu nasledujúcich rokov pokračuje jej upadajúca tendencia. Najviac predpokladov pre zachytávanie špiny na paneloch je v miestach, kde sa sklo stretáva s kovovými dielmi. Všeobecne sa dá povedať, že panely v mestách by mali byť čistené raz ročne alebo raz za polroka, zatiaľčo čistenie solárnych panelov v industriálnych lokalitách či pri diaľnici by malo byť frekventovanejšie.

Majte na pamäti, že spôsob čistenia panelov závisí od typu nečistôt, ktoré ho pokrývajú a ich rozsahu. Jednou z najpoužívanejších metód je umývanie tlakovou vodou zmiešanou s primerane zvoleným čistiacim prostriedkom. V prípade solárnych panelov umiestnených na väčšej ploche odporúčame použiť profesionálnu čistiacu techniku.

 
Ak máte záujem o naše služby alebo si neviete rady pri čistení, tak nás neváhajte kontaktovať.